Μενου

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Πρόγραμμα παράλληλων δράσεων της έκθεσης «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024»
23 Μαΐου 2024 - 14 Σεπτεμβρίου 2024

Πέμπτη 23 Μάϊου 2024 | 20:00

Δράση #1: Προβολή του ντοκιμαντέρ Οι Πικροδάφνες (2021, 67’, σκηνοθεσία-σενάριο Πάολας Ρεβενιώτη) και συζήτηση με τον Μάριο Χατζηπροκοπίου-ποιητή, μεταφραστή, περφόρμερ, ερευνητή και την Πάολα Ρεβενιώτη.

 

Το φιλμ-ντοκιμαντέρ Οι Πικροδάφνες παρουσιάζει τρεις τρανς γυναίκες σε μια συνάντησή τους έπειτα από πολλά χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Με αφορμή τη βραδινή περιπλάνησή τους στα στέκια της πόλης όπου έζησαν για πολλά χρόνια και μέσα από τις ξεχωριστές αφηγήσεις τους αλλά και την ανταλλαγή αναμνήσεων, προσωπικών εμπειριών και συναισθημάτων, αναδεικνύουν θέματα όπως η σεξεργασία που σχετίζεται με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτούργησε και διεκδίκησε τη θέση της στην ελληνική κοινωνία. Η συζήτηση που ακολουθεί έχει στόχο να εμπλέξει το κοινό σε μια διαδικασία συμμετοχής, παρέμβασης και ανταλλαγής απόψεων και θέσεων. 

 

 

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 | 19:00

Δράση #2: Διάλεξη της Γλαύκης Γκότση, επίκουρης καθηγήτριας ιστορίας της τέχνης.

 

Κανόναι καλής συμπεριφοράς, μια διδακτική οπτικοακουστική αφήγηση. Πρόκειται για ένα performative act, στο οποίο παρουσιάζονται κανόνες "καλής συμπεριφοράς" και savoir vivre, όπως αυτοί συναντώνται σε εγχειρίδια προσαρμοσμένα στην Ελληνική κοινωνία των περασμένων δεκαετιών. Τα επιλεγμένα αποσπάσματα σαρκάζουν γυναικεία στερεότυπα διανθισμένα με σύγχρονες αναφορές όπως selfies, φωτογραφικά φίλτρα, ρετουσάρισμα και duck faces.

 

Οι Πέκτριες είναι ένα side-project του COMOTIRIO στο οποίο κάθε φορά μια εικαστική επιτέλεση διαμορφώνεται βάσει του εκάστοτε σημείου φιλοξενίας και εμπλέκει πολιτιστικές και μυθολογικές σημειολογίες αναφορικά με τα μαλλιά. Πέκω (πέκ-ε/ο) > ξαίνω, λαναρίζω, χτενίζω. Πόκος> μαλλί προβάτου, προβιά. Πέκτρια> η γυναίκα που ξαίνει το μαλλί. Μια ορθογραφική απόκλιση από τη λέξη παίκτριες, μια ομόηχη έννοια που προσιδιάζει το παιγνιώδες και διασκεδαστικό στοιχείο.

 

COMOTIRIO ονομάζεται το εικαστικό σχήμα των Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη. Το σχήμα κινείται γύρω από τις θεματικές της σκηνοθετημένης εμπειρίας, της μυθοπλασίας, του καλλωπισμού και της Ομορφιάς. Κύρια πρακτική του αποτελεί η διοργάνωση ανεξάρτητων εκθεσιακών events σύγχρονης τέχνης σε ιδιαίτερους χώρους με ιστορικότητα και σημειολογία. Ενδεικτικά: Let's Supper, Mr. Iolas / Resurrection RE, Βίλα Ιόλα (2019, με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ και της Marni Films), „Blablablack“, Rebound Club (2019), „The Love Boat“ (2020, με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης ΔΑ“, "Flowers-Plants-Decorations", Ανθοπωλεία Συντάγματος (2021), „Iera Poli I/Eromeni“, Μουσείο Άλατος (2021, με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ), „PETDEMONIUM“, The Creatures Pet Shop & Grooming (2021), „BFFEAE: Best Friends Forever and Ever”, Πινακοθήκη Σοφίας Λασκαρίδου (2022), „SĒMAIOSTOLISTIKÉ“, Βιοτεχνία Σημαιών & Λαβάρων Σημαιοστολιστική (2023).

www.comotirio.com

 

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 (η ώρα θα ανακοινωθεί)

Δράση #3: Εναλλακτική ξενάγηση στην έκθεση από τις ερευνήτριες του Κέντρου Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο (Ελπίδα Καραμπά, θεωρητικός τέχνης και επιμελήτρια, Ιωάννα Ζούλη, ερευνήτρια και επιμελήτρια, Βάλια Παπαστάμου, εικαστικός και αρχιτέκτων και Μαριάννα Στεφανίτση, εικαστικός και ερευνήτρια) και συζήτηση με το κοινό σχετικά με τον ρόλο και τη θέση των γυναικών καλλιτεχνών στη σύγχρονη ιστορία της τέχνης.

 

Το Κέντρο Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Δημόσιων Πρακτικών (ΚΝΜΦΠ) (https://www.centrefeministmedia.arch.uth.gr/) ξεκίνησε το 2018 ως μεταδιδακτορικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (Ε.Ι.Ε.Κ.) και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (Γ.Γ.Ε.Κ) με φορέα υποστήριξης το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξελίχτηκε πέρα από μια εξατομικευμένη έρευνα σε έναν ανοιχτό και πολύπλευρο πρωτότυπο θεσμό που εστιάζει στην τοπική, τοποθετημένη  (situated) έρευνα και παραγωγή, στην κριτική διασταύρωση του φεμινισμού, της τέχνης και της τεχνολογίας. Μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του το 2022 εδρεύει στο ΤΑΜ, ως φασματικό ινστιτούτο που ενεργοποιεί το δίκτυο συνεργατών του και αναλαμβάνει δράσεις ανάλογα με χρηματοδοτήσεις, ορισμένου χρόνου. Επίκεντρο των δράσεων του είναι η δημιουργία συνδέσεων μεταξύ ακαδημαϊκής έρευνας και θεωρίας, της πολιτιστικής, καλλιτεχνικής πράξης και του εκπαιδευτικού έργου, που είναι οι τρεις βασικοί άξονες της δράσης του. Στα πλαίσια των διευρυμένων φεμινιστικών παιδαγωγικών το ΚΝΜΦΠ οργανώνει ποικίλες δράσεις βασισμένες σε ανταλλαγές μεταξύ επίσημων τυπικών/ανεπίσημων/ μη τυπικών παιδαγωγικών, εμπειρίας και γνώσης. Οι φεμινιστικές ξεναγήσεις είναι μέρος αυτών των πρακτικών.

 

Επιμέλεια προγράμματος: Δόμνα Γούναρη