Μενου

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
ΔΗΜ 2023: Εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες «Καθημερινά αντικείμενα & Ιστορίες συνύπαρξης»
20 Μαΐου 2023
Εργαστήρια

Εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες «Καθημερινά αντικείμενα & Ιστορίες συνύπαρξης»

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ-Helexpo), Θεσσαλονίκη

Σάββατο 20 Μαΐου 2023 | 11:00-13:00

 

Με αφορμή την έννοια της συνύπαρξης σε μια κοινότητα, «μαζευόμαστε γύρω από το τραπέζι» στο εργαστήρι του μουσείου για να δημιουργήσουμε μια κούπα, ένα καθημερινό χρηστικό αντικείμενο για οικιακή χρήση. Έμπνευση μας θα αποτελέσουν τα έργα της κολεκτίβας COYOTE που απλώνονται σε διάφορα σημεία της πόλης, δομικά και ανακυκλώσιμα υλικά όπως επίσης και μνήμες και ιστορίες του κάθε συμμετέχοντα.
Όταν καθόμαστε με μια φίλη /ένα φίλο να πιούμε ένα καφέ/ τσάι, η συζήτηση παίρνει τη μορφή εξομολόγησης. Η απόσταση είναι κοντινή, τα βλέμματα συναντιούνται και το συναίσθημα, μεταφέρεται με καθαρότητα και ένταση. Το γεγονός αυτό, προϋποθέτει την ύπαρξη μιας κούπας ή ενός φλιτζανιού. Ακόμη και όταν δεν καθόμαστε και είμαστε όρθιοι, σε κάποιο σημείο της πόλης, η συνάντηση με ένα φίλο και ένα φλιτζάνι καφέ έχει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες/ χαρακτηριστικά όπως: να «προβληθεί» στο δημόσιο χώρο μια προσωπική ιστορία, ένα «κρυφό» τμήμα της ευρύτερης συλλογής των ιστοριών που διαδραματίζονται στην πόλη. Σαν σε αίθουσα του σινεμά, τα γεγονότα προβάλλονται μέσω της αφήγησης στο φάσμα της δικής μας ζωής. Η πόλη μεταμορφώνεται σε θεατρικό σκηνικό στο οποίο συναντιούνται προσωπικές ιστορίες και η ευρύτερη ιστορία της πόλης, είτε μέσω της αρχιτεκτονικής της είτε μέσω γεγονότων που αντανακλούν την παρούσα κοινωνική και οικονομική κατάσταση.
Βασιζόμενοι σε αυτούς τους προβληματισμούς, οι συμμετέχοντες θα «χαράξουν» μια φράση που θα δημιουργεί σύνδεση των εννοιών της «μικρό-ιστορίας» τους με την «μάκρο- ιστορίας της πόλης μας». Το αντικείμενο που θα παραχθεί θα αποτελέσει ένα σύμβολο συνάντησης των παραπάνω εννοιών.

Για συμμετέχοντες 9-109 ετών
Σχεδιασμός: Βίλλυ Πολυζουλή, Μουσειολόγος, Μουσειοπαιδαγωγός, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λένα Αθανασοπούλου, Visual Artist, Film Maker Educator
Υλοποίηση: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νέων Μέσων στις Εικαστικές Τέχνες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ με υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χαράλαμπο Βενετόπουλο.
Ελεύθερη είσοδος. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 1). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Το εργαστήριο εντάσσεται στο πρόγραμμα του MOMus για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 με φετινό θέμα από το ICOM «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

---------

Έργο: CΟΥΟΤΕ, Absence in the highest form of presence, 2023 Φωτ.: Λένα Αθανασοπούλου