Μενου

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Μόνιμη Έκθεση Μουσείου Άλεξ Μυλωνά
1 Ιανουαρίου 2018 - 31 Δεκεμβρίου 2037
Μόνιμες

Η αλήθεια, η δύναμη, η ευαισθησία και η ποιητική της τέχνης της Άλεξ Μυλωνά είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που αναδεικνύονται στην έκθεση του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα.

 

Τα έργα της Άλεξ Μυλωνά περιλαμβάνουν γλυπτά, ακουαρέλες, σχέδια και αποτυπώνουν την ενοποιητική πορεία που συνδέει τις πρώτες ανθρωποκεντρικές της συνθέσεις τη δεκαετία του 1950 έως τη μετωπικότητα, την αυστηρή ακινησία, την τραχύτητα, τις αιχμηρές απολήξεις και το παιχνίδι των γραμμών, της κενής φόρμας και των κάθετων επιφανειών που χαρακτηρίζουν τα αφηρημένα γλυπτά της από σφυρήλατο σίδηρο· και από τις συστροφές και τις αναδιπλώσεις, τις καμπύλες, τις κινήσεις και τις εντάσεις των εύπλαστων μεταλλικών ελασμάτων στις Αρχιτεκτονικές προτάσεις (1976) έως τη βαθιά επεξεργασμένη απλότητα της γλυπτικής φόρμας και την καθαρότητα των γεωμετρικών μαρμάρινων επιφανειών με τη σύζευξη των κύκλων και των ημικυκλίων, των τετραγώνων ή των ορθογωνίων.

 

Η Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα, 1920-2016) έζησε και εργάστηκε μεταξύ Αθήνας, Παρισιού και Σύρου. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1945-1950). Η γλύπτρια περνάει από τις πρώτες ανθρωποκεντρικές της συνθέσεις, στη μετωπικότητα, την αυστηρή ακινησία, τις αιχμηρές απολήξεις και το παιχνίδι των γραμμών, της κενής φόρμας και των κάθετων επιφανειών που χαρακτηρίζουν τα αφηρημένα γλυπτά της από σφυρήλατο σίδηρο, στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Στη συνέχεια, τις συστροφές και τις αναδιπλώσεις, τις καμπύλες, τις κινήσεις και τις εντάσεις των συνθέσεων της με τα εύπλαστα μεταλλικά ελάσματα, διαδέχονται η απλότητα της γλυπτικής φόρμας και η καθαρότητα των γεωμετρικών μαρμάρινων επιφανειών με τη σύζευξη κύκλων, ημικυκλίων, τετραγώνων και ορθογωνίων σχημάτων. Ταυτόχρονα ασχολείται με τη ζωγραφική και τη σκηνογραφία. Στα τελευταία χρόνια της ζωής της δημιούργησε το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, το οποίο αποτελεί ένα από τα πέντε Μουσεία που απαρτίζουν σήμερα τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).

 

Credits © Eleni Mylonas 1976 All rights reserved