Μενου

8 Μαΐου 2024

Νέα-Ανακοινώσεις
Δράσεις του MOMus στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024

Με θέμα «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα» εορτάζεται φέτος η Διεθνής Ημέρα Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου 2024.

 

Τα μουσεία ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιτεχνούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών. 

 

Με την επιλογή του θέματος για το 2024 «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα», το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου. 

 

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν βιώσιμο κόσμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς. 

 

Οι Διευθύνσεις του MOMus σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα συμμετέχουν ενεργά στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων με σειρά ξεναγήσεων στις τρέχουσες εκθέσεις, ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, διευρυμένο ωράριο και ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε όλους τους χώρους του το Σάββατο 18 Μαΐου 2024.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα 

 

-Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Ελεύθερη είσοδος με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας έως τις 20:00, σε όλους τους χώρους του MOMus, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα

 

-MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Θεσσαλονίκη, Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών)

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 10:00-13:00

Εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες «Αυτό το κάτι στην αυλή», σε συνεργασία με το «Μικρό Δέντρο που θα γίνει δάσος» και την περιβαλλοντική οργάνωση «Μαμαγαία».

 

Με αφετηρία το έργο του Κρις Γιανάκος «Gridlock», θα αποτυπώσουμε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ανθεκτική διαδρομή του μέχρι να φτάσει στην πίσω αυλή ενός αστικού μουσείου,  θα αποπειραθούμε να προσεγγίσουμε και να γνωρίσουμε το έργο, να εντοπίσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που μαρτυρούν τη ζωή του μέσα σε διαφορετικά περιβάλλοντα και να αλληλεπιδράσουμε με αυτό, χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα. Στη συνέχεια θα ερευνήσουμε όλα τα φυτά που συνυπάρχουν μαζί του και θα φυτέψουμε μέσα και γύρω από αυτό, καινούρια μυρωδικά και καλλωπιστικά φυτά διαμορφώνοντας το μουσείο του μέλλοντος. Η δράση θα κορυφωθεί με ζωγραφική al fresco, πικνίκ και δροσιστικά αναψυκτικά!  

 

Για όλες τις ηλικίες. 

 

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 589222 (Δευτέρα-Παρασκευή 12:00-17:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 12:00

Ξενάγηση στην έκθεση «Σολομόν Νικρίτιν (1898-1965). Ακούγοντας τη ζωή».

 

Η έκθεση-σενάριο για τη ζωή και το έργο του Σολομόν Νικρίτιν ξεδιπλώνεται μέσα από 300 έργα τέχνης, αρχειακό υλικό και αντικείμενα από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου και ιδιωτικές συλλογές, εγκαταστάσεις και οπτικοακουστικό υλικό. Στο τέλος της, οι θεατές συγκεντρώνουν όλες τις εικόνες σε μια συνεκτική «ιστορία» με ενδιαφέρουσα πλοκή σαν να έχουν μόλις τελειώσει την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος ή να έχουν παρακολουθήσει μια κινηματογραφική ταινία, με ήχο και κίνηση. 

 

Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 2310 589143 (Τρίτη-Κυριακή 12:00-17:00).

 

-MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 154 / εντός ΔΕΘ-Helexpo)

Παρασκευή 17-Κυριακή 19 Μαΐου 2024

5ο διεθνές συνέδριο «Fast Forward»

 

Η έκθεση «Ιστορίες της / Herstories» συνδέεται με το 5ο διεθνές συνέδριο «Fast Forward» που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus, με ειδικό τίτλο «Hidden (hi)stories: new perspectives of women’s phοtographies».

 

Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, University for the Creative Arts, University of Sunderland. Υποστηρικτές: British Council, Goethe Institut.

 

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου, εδώ https://fastforward.photography/our-projects/call-for-papers-fast-forward-conference-5-in-thessaloniki-greece/

 

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 10:00-12:00

Εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες «Σεισμός και έκρηξη: εικαστικοί πειραματισμοί και συνδημιουργία»

 

Ελάτε να μοιραστούμε αναμνήσεις, συζητήσεις και σκέψεις στον υπαίθριο χώρο του μουσείου! Να διερευνήσουμε το λευκό του χαρτιού σαν ένα ανεξερεύνητο τοπίο που καλούμαστε να χαρτογραφήσουμε. Με αφετηρία τα τρία έργα του Dennis Oppenheim από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου -«Σεισμός», «Εγκέφαλος», «Εκρήξεις»-, οι συμμετέχοντες σε αυτή την ιδιαίτερη διαδρομή θα πειραματιστούν με μια ποικιλία μέσων και υλικών, για να συν-δημιουργήσουν ένα εικαστικό έργο και να στοχαστούν πάνω στους κεντρικούς προβληματισμούς του έργου του Oppenheim, όπως η δημιουργική σκέψη, το συναίσθημα, η μνήμη και η ανατροπή. 

 

Για παιδιά 10-12 ετών με τους συνοδούς τους. 

 

Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310240002 (εσωτ. 20) ή/και education.contemporary@momus.gr . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

 

Τετάρτη 15 - Κυριακή 19 Μαΐου 2024 | κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Προβολή «Hear, we go again!»

 

Προβολή του video τεκμηρίωσης της δράσης “Hear, we go again!” με αντικείμενο τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης στο ερευνητικό πρόγραμμα SMOOTH-Educational Spaces (Horizon 2020), όπου και διαμόρφωσαν συνεργατικά τα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας με βάση την εκπαιδευτική θεωρία των Κοινών (Commons). 

 

-MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα, Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο)

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 13:00

Ξενάγηση στην έκθεση «’Αλεξ Μυλωνά: Δια χειρός»

 

Η έκθεση αποδίδει το συμβολικό βάρος που αναλογεί στην Άλεξ Μυλωνά και αναδεικνύει εκ νέου το έργο της σημαντικής γλύπτριας. Ήδη πέντε χρόνια μετά την έκθεση για την Άλεξ Μυλωνά το 2019, λίγους μήνες μετά την ίδρυση του MOMus, η πλούσια συλλογή του Μουσείου μελετάται εκ νέου, το μέρος της μέχρι πρότινος μόνιμης έκθεσης αναδιοργανώνεται και παράλληλα οργανώνεται μια νέα εκθεσιακή πρόταση, με την παρουσίαση μεγαλύτερου συνόλου έργων της καλλιτέχνιδας από αυτά που έχουν εκτεθεί ως τώρα. Η έκθεση συντονίζεται με το αφιέρωμα που οργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου στο πλαίσιο του WOW Αθήνα 2024.

 

Ελεύθερη είσοδος. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3215717 (Τρίτη-Κυριακή 11:00-19:00).